Zákaznícka linka: +421 940 410 410

Publikované 19. decembra 2022

Ak si chcete udržať konkurenčnú výhodu, mali by ste prijímať platby kartou a tým prilákať aj množstvo potencionálnych zákazníkov. Preto kráčajte s dobou a uprednostnite zariadenie, ktoré vie nahradiť aj registračnú pokladnicu. Prečítajte si čo je to POS terminál, aké výhody prináša a kedy ho uprednostniť.   

V článku nájdete:
1. Čo je POS terminál
2. Aké výhody prináša POS terminál 
3. Kedy uprednostniť  POS terminál
4. Ako si vybrať správny terminál 



Čo je to POS terminál

Skratka POS pochádza z anglického slova Point Of Sale, alebo tiež z Elektronic Funds Transfer At Point Sale (EFT POS). Tieto skratky pomenúvajú elektronické zariadenia, ktoré nám umožňujú bezhotovostne  zaplatiť za tovar alebo služby. V súčasnosti by mala mať POS terminál každá prevádzka, ktorá si chce udržať zákazníkov, zvyšovať obraty a chce kráčať s dobou. Dôležité je tiež spomenúť, že niektoré môžu slúžiť aj ako  eKasa pokladnice, pretože je možné do nich nahrať všetky predajné položky a tlačiť fiškálne doklady rovno z terminálu.  

Platby cez POS terminály prebiehajú tak, že obchodníci musia na začiatku transakcie zadať požadovanú čiastku na úhradu za poskytnutý tovar alebo službu. Zákazník následne priloží, alebo vsunie svoju platobnú kartu k terminálu, ktorý prostredníctvom internetového pripojenia pošle všetky dáta o platobnej karte a čiastke na server. Ten na základe dát transakciu príjme alebo odmietne. Na potvrdenie celkového úkonu slúži účtenka, ktorú by mal podľa zákona vyhotoviť každý podnikateľ. Zákonom zadefinované sú tiež náležitosti pokladničného dokladu, ktoré sme zhrnuli v predošlom blogovom článku.  

Podľa najnovších prieskumov je tiež známe, že akceptácia bezhotovostných kariet vie zvýšiť obrat až o 30 %. O tom hovoria aj štatistické výstupy, ktoré publikuje v štvrťročnej periodicite Slovenská banková asociácia (SBA). V septembri tohto roku zaznamenali v obehu 5,7 milióna bezkontaktných platobných kariet a toto číslo neustále rastie. Na základe prieskumov môžeme spozorovať, že ľudia čoraz viac prechádzajú od hotovosti k transakcii pomocou platobných kariet.  

Aké výhody prináša POS terminál

Pokiaľ si chcete získať či udržať konkurenčnú výhodu, POS terminál by ste mali začať využívať čo najskôr. V dnešnej dobe ich môžeme spozorovať vo veľkých predajniach, ale aj v prevádzkach u menších podnikateľov či v stánkoch. Okrem toho, že vám prilákajú stovky potenciálnych zákazníkov, viete pomocou nich aj jednoduchšie sledovať a analyzovať transakcie. Terminály vám navyše šetria čas, pretože všetky informácie máte neustále k dispozícii v digitálnej podobe. Výhodou je aj úspora času pri prepojení platobného terminálu s eKasou, keďže sa nemusia sumy zadávať manuálne. Taktiež napríklad nižšia šanca krádeže hotovosti, vďaka bezhotovostným platbám. 

Ďalšou výhodou je ich flexibilita, vďaka ktorej vedia podnikatelia disponovať s POS terminálmi na akomkoľvek mieste. Takéto modely sú napájané na batérie a oceníte ich nielen vtedy, ak vlastníte gastro prevádzku s terasou, ale aj ak pracujete ako kuriér či taxikár. Prevádzkovanie terminálov od Papaya POS vám navyše šetrí aj peniaze, pretože poplatky z transakcií máte už od 0,5 %.  

 

6 dôvodov prečo sa rozhodnúť pre Papaya POS

  • Úspora – nízke poplatky za prenájom terminálu a aj poplatky za transakcie 
  • Rýchlosť – Vaše peniaze vám budú pripísané na účet do 24 hodín
  • Flexibilita – Vybrať si môžete pripojenie, ktoré je pre vás najvýhodnejšie (LAN, Wi-Fi, SIM karta) 
  • Efektivita – POS terminál môžete prepojiť s pokladničným systémom  
  • Informovanosť – K dispozícii máte portál pre správu transakcií  
  • Férovosť – Poplatky vám nastavíme tak, aby ste neplatili za zbytočné veci 

Kedy uprednostniť POS terminál 

Vo väčšine rušnejších predajní podnikatelia uprednostňujú univerzálne riešenie, ktoré sa postará o platby kartou, tak aj o zásoby. Drobné podniky, ktoré chcú prijímať bezhotovostné transakcie si vedia vystačiť aj s mobilným telefónom – používajú Terminál v mobile. 

Pre reštaurácie, kaviarne či podobné prevádzky je prenosný platobný terminál ideálnejšie riešenie, dokonca aj ako eKasa. Jeden z dôvodov je ten, že zákazník môže zaplatiť kartou ešte pred opustením svojho stola. Veľkou výhodou je tiež tlačenie účteniek, ktoré je zabudované priamo v zariadení.  

Vybaviť väčšiu prevádzku POS terminálom je v súčasnosti nevyhnutné. V našej ponuke nájdete napríklad elegantný terminál v bielej farbe, robustné a odolné zariadenie do vyťažených podnikov. Tiež aj vybavenie, ktoré je vhodné do štandardných prevádzok. Navyše, každý z typov je možné rozšíriť na eKasu, pripojiť na SIM kartu alebo Wi-Fi. 

Ako si vybrať správny terminál 

Keď si chcete zaobstarať terminál, môžete si ponuku samostatne porovnať alebo sa poradiť so známymi. Ak však chcete ušetriť čas a starosti pri rozhodovaní, obráťte sa na nás v Papaya POS. Vyberieme vám zariadenie presne podľa potrieb vašej prevádzky a podnikania. Naše zariadenia sú spoľahlivé, odosielame Vám peniaze do 24 hodín a k dispozícii máte aj profesionálnu podporu. Prezrite si našu ponuku moderných platobných terminálov, vďaka ktorým ušetríte peniaze na poplatkoch a zvýšite svoje obraty. 

 

Papaya pos

 

Platobné terminály z našej ponuky obsahujú veľké množstvo funkcií. Ak sa neviete rozhodnúť, nechajte nám kontakt pre nezáväznú ponuku. Spolu vyberieme najlepšie riešenie, ktoré sa hodí práve do vašej prevádzky.