Zákaznícka linka: +421 940 410 410

Publikované 7. októbra 2024

Schválený konsolidačný balíček a nové sadzby DPH zasiahnú každého z nás – nielen bežných spotrebiteľov, ale aj malé a stredné podniky či väčšie firmy. V súčasnom znení tak podnikatelia na Slovensku budú platiť najvyššiu daň z krajín V4 a ich financie zaťaží od budúceho roka 24% daň z príjmov, nová daň z transakčných prevodov či vyššia sadzba DPH. V článku sa dozviete:

Aké sú nové sadzby DPH pre tovar a jednotlivé sektory?

Ako firmy zaťaží 24% daň z príjmov?

Ako bude fungovať nová daň z transakčných prevodov?

 

Nové sadzby DPH

Základná sadzba DPH sa zvyšuje zo súčasných 20 na 23%. Ide o najvyšší nárast v histórii samostatného Slovenska. Pre spotrebiteľov to znamená dvíhanie cien tovarov, ale aj služieb.

Základné potraviny, lieky a niektoré zdravotnícke pomôcky, tlač, časopisy a knihy (vrátane elektronických a audio kníh) sa znižuje na 5%. 

Ostatné potraviny – 19%

Elektrická energia – 19%

Gastro služby v reštauráciách – 5%

Hotelové a ubytovacie služby – 5% (výnimkou sú aquaparky a kúpaliská kde sa daň zvyšuje zo súčasných 10% na 23%)

Vstup do Fitnescentier a na športové podujatia – 5%

Zvýšená firemná daň

Zvýšenie dane z príjmov pre firmy s ročnými príjmami nad 5 miliónov eur na 24% predstavuje významný krok v daňovej politike, ktorý ovplyvní viac ako 5.000 slovenských podnikateľských subjektov.

Aké sú daňové sadzby v krajinách V4?

Napríklad v Českej republike platia firmy daň vo výške 20%, v Maďarsku je to len 9% a v Poľsku sa pohybuje okolo 19%. Takto vysoká daň na Slovensku môže mať za následok odliv investícií a zmenu podnikateľského prostredia, čo by mohlo ovplyvniť konkurencieschopnosť slovenských firiem.

Ústupky pre menšie podniky sú však tiež súčasťou tejto reformy. Pre firmy s ročnými príjmami do 100.000 eur bude platiť znížená daň vo výške 10%. Taktiež sa zvyšuje hranica zdaniteľných príjmov pre živnostníkov zo 60.000 eur na 100.000 eur, pričom sa na tieto príjmy vzťahuje daň vo výške 15%. Tieto opatrenia môžu poskytnúť potrebnú podporu menším podnikateľom, ktorí často čelí väčším výzvam v dynamickom hospodárskom prostredí.

nové sadzby DPH

 

Transakčná daň pre firmy a živnostníkov

Nová transakčná daň má priniesť do rozpočtu až 517 miliónov eur.

Táto daň sa bude týkať všetkých odchádzajúcich bankových platieb – úhrady z účtu a výber hotovosti. Vyberať ju budú banky štvrťročne vo výške 0,4% za bankovú transakciu, maximálne 40eur. Za každý výber z bankomatu by sa mala uhradiť až 0,8% daň. Hoci platby kartou nebudú zdanené, ročný poplatok za používanie platobnej karty bude 2€. Daň za bankové transakcie bude odvádzať banka a uvidíme to až na samotnom výpise z účtu. Prvým vyúčtovacím obdobím bude apríl 2025.

Pre výber takejto dane musí každý podnikateľ vykonávať všetky prevody prostredníctvom podnikateľského účtu. Vzhľadom na to je teda aj každý živnostník do konca marca 2025 povinný zriadiť tzv. transakčný, podnikateľský účet, prostredníctvom ktorého bude vykonávať transakcie súvisiace s jeho podnikaním.

Firmy však v rámci šetrenia môžu vymeniť presun peňazí pomocou bankového prevodu platbou s platobnou kartou v prípade, ak ich obchodný partner bude mať k dispozícii aj platobnú bránu. Tie sú, ako spomíname vyššie, v súčasnej podobe zákona od dane oslobodené.

Pôvodný plán zahŕňal aj povinnosť každého podnikateľa, ktorý eviduje svoje tržby cez eKasu, ponúkať zákazníkom možnosť bezhotovostných platieb – prostredníctvom platobného terminálu či QR kódu. Hoci vláda napokon tento návrh v takejto podobe zo zákona vypustila, pripravuje iné opatrenia, ktoré by mali pomôcť bojovať proti daňovým únikom.

Transakčná daň sa v súčasnosti vyberá iba v pár štátoch – v Maďarsku a niektorých štátoch Južnej Ameriky. Slovenská banková asociácia predpovedá, že „v dôsledku vyššej preferencie hotovosti na úkor bezhotovostných operácií, alebo prípadný presun transakcií klientov do zahraničia, môže mať tiež negatívne dopady na slovenský bankový sektor. Daň z finančných transakcií spolu s vyššou sadzbou DPH budú mať vplyv na infláciu a HDP“

Okrem iného sa tak očakáva nárast hotovosti, ktorý môže podporiť šedú ekonomiku. Podľa SBA v Maďarsku v rokoch 2013 až 2020 vzrástol objem hotovosti až takmer dvojnásobne.

Balíček čelí širokej kritike

Hoci sa pre konsolidáciu verejných financií očakávali škrty výdavkov, nové dane a jej zvýšenie môžu priniesť práve nové komplikácie v daňovom systéme a nižšiu konkurencieschopnosť slovenských firiem a podnikateľov. Aj napriek znižovaniu DPH napríklad na potraviny, pri väčšine nebude mať 1% zníženie citeľné zlacnenie. V konečnom dôsledku ju tak pocítia všetci obyvatelia.

Ďalšími opatreniami sú napríklad aj zmeny v daňovom bonuse pre deti či rodičovskom dôchodku, zvýšenie mýta pre motorové vozidlá, zmrazenie platov lekárov a vyššie odvody pre zamestnancov s vyšším príjmom.

Dopady na malé a stredné podniky

Tieto zmeny môžu mať rôzne dopady na malé a stredné podniky (MSP):

Zvýšené náklady: Vyššie sadzby DPH môžu viesť k zvýšeniu cien pre konečných spotrebiteľov, čo môže ovplyvniť dopyt po produktoch a službách malých firiem.

Administratívna záťaž: Nové sadzby a ich aplikácia môžu vyžadovať dodatočné administratívne úkony zo strany podnikateľov, čo môže zaťažovať najmä menšie subjekty s obmedzenými zdrojmi.

Podpora pre vybrané sektory: Zníženie DPH na základné potraviny a služby môže pomôcť malým podnikateľom v týchto oblastiach udržať konkurencieschopnosť a prilákať zákazníkov.

Vzhľadom na tieto zmeny malé a stredné podniky potrebujú prispôsobiť svoje obchodné stratégie a plánovať svoje financie tak, aby minimalizovali negatívne dopady týchto opatrení.

Nové sadzby DPH od 1.1.2025 – zhrnutie

    • Opatrenia prijaté pre konsolidáciu verejných financií priniesli na Slovensko 3 nové sadzby DPH
    • 23% DPH – základná sadzba (zo súčasných 20%) 
    • znížená 19% sadzba DPH – pre niektoré potraviny a elektrickú energiu
    • znížená 5% sadzba DPH – pre základné potraviny,  hotelové, ubytovacie a gastro služby, knihy, časopisy a vstupy na športové podujatia a fitnescentier

    •  

Nová transakčná daň sa bude týkať každej právnickej osoby a fyzickej osoby – podnikateľa (živnostníka). Každý podnikateľ je povinný mať podnikateľský účet, cez ktorý bude vykonávať všetky bankové transakcie spojené s jeho podnikaním

Povinnosť pre podnikateľov ponúkať zákazníkom možnosť bezhotovostnej platbe sa nateraz odkladá

Zvýšenú firemnú daň až 24% budú odvádzať podnikatelia s príjmom nad 5 miliónov eur.