Zákaznícka linka: +421 940 410 410

Publikované 23. apríla 2024

Ako si zefektívniť transakcie na vašom eshope? Aké možnosti platieb existujú a aké majú výhody a nevýhody? V článku sa pozrieme, na čo si dať pri výbere platobnej brány pozor, vysvetlíme ich dôležitosť a možnosti, ktoré zjednodušujú cestu zákazníka pri nakupovaní.

 

Čo je to platobná brána a prečo je jej výber dôležitý pre bezproblémové fungovanie vášho eshopu?

Online nakupovanie sa v posledných rokoch stalo prioritnou cestou nákupov pre spotrebiteľov na celom svete – aj preto sa práve bezpečnosť online platieb stalo jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere platobnej brány na online nakupovanie.

Platobná brána je platformou, ktorá prepája viacero entít. Slúži ako prostriedok medzi vaším eshopom a finančnou sieťou, ktorá umožňuje zabezpečený presun platby priamo na váš podnikateľský účet. Znie to jednoducho, no táto cesta je vcelku zložitá.

platobná brána

 

 

Ako to funguje v praxi?

V praxi zákazník pri platení zasiela svoje platobné údaje tzv. transakčnému procesorovi, ktorý dohliada na ich zabezpečenosť a posiela zašifrované údaje do systému spravovanému asociáciou platobných kariet. Vydavateľ karty (banka) v tomto štádiu kontroluje údaje a schvaľuje nákup. Informuje procesora a ten následne posiela peniaze na účet eshopu (účet podnikateľa).

Rozhodujúce faktory pri výbere platobnej brány

Bezpečnosť: ochrana a anonymita zákazníkov stojí na prvom mieste. Osobné údaje musia byť za každých okolností šifrované a chránené pred kybernetickými útokmi

Jednoduchá integrácia: Integrácia platobnej brány by mala byť jednoduchá a rýchla. Mnoho dodávateľov ponúka nielen dokumentáciu k inštalácii, ale aj priamo pluginy na váš CMS

Rýchlosť prevodu transakcie / peňazí: Dôležitým aspektom je aj rýchlosť spracovania transakcie procesorom – a teda rýchlosť prevodu peňazí na váš účet od vykonania platby na eshope. Zvyčajne býva rozmedzie od 24hodín až po 7dní a viac.

Možnosti platieb: Ponukou rozličných platobných metód vám môže zvýšiť predaje a zisky – čoraz viac zákazníkom uprednostňuje pred platbou kartou napríklad digitálnu peňaženku či kryptomenu

Responzívny dizajn a ďalšie funkcie platobnej brány: Prehľadnosť, responzívnosť a rýchlosť, možnosti ako ukladanie platobných údajov, komunikácia vo viacerých jazykoch a platba vo viacerých menách (pre potreby expanzie a fungovaní na zahraničných trhoch)

Cena: Poplatky za platobnú bránu rozlišujeme na viacerých úrovniach, no ide najmä o tieto:

Inštalácia a mesačná správa – procesor platobnej brány musí zaisťovať najmä bezpečnosť pred útokmi a bezproblémové fungovanie

Transakčné poplatky – poplatky za platby, ktoré prebehnú na eshope a ten sa pohybuje od 0,5% až do 5% za platbu (samozrejme, aj v závislosti od platobnej karty zákazníka – štandardné debetné karty ako VISA či Mastercard sa riadia jednotným cenníkom a podliehajú regulácii)

    •  

online platenie eshop

Možnosti platieb, ktoré chcete mať na vašom eshope

Kreditné / Debetné karty – najčastejšia a najrozšírenejšia platobná metóda

Digitálne peňaženky – PayPal, Apple Pay, Google Pay a iné

Bankový prevod – priama banková transakcia na účet eshopu ako alternatívna metóda najmä pre nákupy za vyššie sumy

Kryptomeny – Pre vyšší záujem a popularitu čoraz viac eshopov prijíma platby aj v kryptomene, akou je napríklad BitCoin.

Platba na splátky – viacero firiem prichádza na trh s možnosťou, kde si tovar kúpite a zaplatíte za neho neskôr v splátkach

Predplatné alebo opakované platby – ide najmä o služby, kde vám zákazník platí opakovane

PUSH platby – vytvárate krátky link, ktorý viete jednoducho poslať zákazníkovi  emailom či SMS.

 

V konkurenčnom prostredí e-commerce je kľúčové vybrať si tú správnu platobnú bránu. Jej optimalizácia a užívateľská skúsenosť dokáže ovplyvniť správanie zákazníka aj v dlhodobom horizonte – aj v tomto kroku sa totiž rozhoduje, či platbu vykoná alebo nie. Využitie komplexnej platobnej brány na vašom eshope, zahrnutie viacerých platobných metód môže zefektívniť prijímanie platieb a mať náskok pred konkurenciou.

 

Hľadáte spoľahlivé riešenie pre váš eshop? Vyberte si platobnú bránu od Papaya POS a získajte spoľahlivého partnera pre vaše podnikanie.