Zákaznícka linka: +421 940 410 410

Publikované 6. marca 2023

Vklady a výbery v pokladnici nie sú žiadna novinka. Vyplývali z pôvodného zákona, podľa ktorého ich bolo nutné zaevidovať ihneď po príchode do práce. Viete, čo priniesla najnovšia novela o registračnej pokladnici a aké povinnosti z nej vychádzajú? 

V článku nájdete:
1. Hotovosť sa neeviduje len v zariadení
2. Vždy majte vyhradené peniaze
3. Kedy je potrebné vykonať výber?
4. Čo s platbami kartou?
5. Najčastejšie otázky
○ Je podnikateľ povinný každý deň v pokladnici eKasa klient vykonávať vklad?
○ Má podnikateľ povinnosť robiť výber hotovosti v pokladnici?
○ Je podnikateľ povinný robiť výber v prípade prijatých tržieb prostredníctvom poukážky?
○ Vzťahuje sa novela aj na podnikateľa, ktorý vlastní VRP 2?
○ Aká vysoká pokuta vám hrozí pri porušení zákona? 

Hotovosť sa neeviduje len v zariadení  

Podľa staršieho zákona bol každý zamestnanec povinný po príchode do práce zaevidovať vklad do pokladnice. Neskôr počas dňa, ak to bolo potrebné, musel evidovať výber a večer spraviť uzávierku. Takto pri kontrole nenastal žiaden problém, pretože hotovosť v pokladnici sedela presne na cent.   

Inak tomu nie je ani v novele o používaní elektronickej registračnej pokladnici. Prevrat v roku 2019 nastal v tom, že sa hotovosť eviduje pod vaším virtuálnym účtom aj cez Finančnú správu Slovenskej republiky.  

Avšak najväčšou pozitívnym zmenou, ktorá nastala v novele zákona, je, že celkovú evidenciu vkladov či výberov nemusíte tlačiť, dokonca ani archivovať. Potrebná je iba ich evidencia. To znie dobre, že? 😊

Vždy majte vyhradené peniaze 

Aby ste sa vyhli zbytočným problémom, je potrebné dodržiavať stanovené paragrafy. Odporúčame vám vyhradiť si hotovosť pre virtuálnu pokladnicu a nespájať ju so súkromnými peniazmi v peňaženke. Neskôr by sa vám asi ťažko vysvetľovalo, že tých 100 € navyše bolo vašich súkromných.  

Hotovosť na vydávanie ste povinní po príchode do práce zaevidovať ako VKLAD. To isté platí aj počas dňa, ak vložíte do pokladnice čo i len pár drobných. Evidovať peniaze nemusíte iba v prípade, ak nemáte žiadnu hotovosť a ani ju do systému vkladať nechcete.  

Aj keď by to pri peniazoch platiť nemuselo, všetkého veľa škodí. Maximálny možný rozdiel medzi prijatou hotovosťou a zaevidovanou tržbou je stanovený na 20 €.  Pozitívne však je, že pokutu za manko dostať nemôžete, takže prepitnému sa rozhodne nebráňte.  

Kedy je potrebné vykonať výber?  

Ak si chcete z pokladnice vziať časť hotovosti, neostáva vám nič iné, len vykonať VÝBER. To isté platí aj v prípade, ak chcete odobrať celkovú čiastku peňazí. Nezabúdajte však na to, že neskôr by ste mali zaevidovať tiež VKLAD.  

Po množstve prijatých tržieb a plnej prevádzke zákazníkov by ani ten najlepší matematik nevedel vypočítať odhadovaný zostatok v eKase. Tohto sa obávať nemusíte, pretože celkovú sumu si jednoducho overíte cez ikonku na pokladnici.  

Čo s platbami kartou?  

Podľa usmernenia sa výber tržby odporúča aj tým podnikateľom, ktorí okrem hotovosti prijímajú aj platobné karty. Je to najmä kvôli prehľadnosti zostatku. Ak by ste tento typ výberu nerobili, zostatok by iba narastal. To isté platí aj pri prijímaní platieb prostredníctvom poukážok.  

Jednoducho povedané, máte iba dve možnosti. Buď budete vyberať len hotovosť, alebo budete vykonávať okrem výberu peňazí aj výber platieb kartou a poukážok. Jedna aj druhá možnosť je správna, ale pre každý prípad vám odporúčame práve tú druhú.  

Najčastejšie otázky 

Je podnikateľ povinný každý deň v pokladnici eKasa klient vykonávať vklad? 

Doklad označený slovom „VKLAD“ je podnikateľ povinný uskutočniť iba v prípade, ak sa v daný deň okrem tržby rozhodne vložiť do pokladnice aj hotovosť. Ak eviduje len prijaté tržby a vklad neuskutočnil, nemá povinnosť vyhotovovať doklad s týmto  označením. 

Má podnikateľ povinnosť robiť výber hotovosti v pokladnici?  

Táto povinnosť vzniká v prípade, ak podnikateľ alebo zamestnanec vyberá hotovosť z eKasy. Nie je dôležité, ako často to bude vykonávať, ale či bude zostatok korešpondovať s reálnym stavom v pokladnici. Ak podnikateľ nechce mať veľký zostatok pod svojím virtuálnym účtom, odporúčame túto čiastku vybrať. To isté platí aj v prípade, ak je v tržbách zahrnutá aj platba kartou.  

Je podnikateľ povinný robiť výber v prípade prijatých tržieb prostredníctvom poukážky? 

Ak sa do zostatku v rámci pokladnice kumulujú tržby prijaté prostredníctvom darčekových poukážok, odporúčame vám robiť výbery aj pre takúto formu zisku. Podobný prípad nastáva aj v prípade platobných kariet.  

Vzťahuje sa novela aj na podnikateľa, ktorý vlastní VRP 2? 

Áno, ak tržbu vyberá, je potrebné zostatok vo VRP 2 označiť prostredníctvom dokladu slovom „VÝBER“. Taktiež, ak chce podnikateľ vložiť do aplikácie hotovosť,  má povinnosť vyhotoviť doklad označený slovom „VKLAD“. 

Aká vysoká pokuta vám hrozí pri porušení zákona?  

Za porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice vám hrozí pokuta v rozsahu od 100 do 3 300 €. Preto nenechávajte nič na náhodu a sledujte náš blog pre množstvo ďalších informácií.  

Podnikajte bez starostí s Papaya POS  

Potrebujete poradiť pri hľadaní eKasy či terminálu? V Papaya POS máme dlhoročné skúsenosti s poskytovaním spoľahlivých platobných riešení pre malé, stredné aj veľké podniky. Medzi našich spokojných klientov patrí napríklad Foxford, iZlato, Regal burger, La Donuteria, Hotel Sliezsky Dom či Národný futbalový štadión. Prezrite si našu ponuku eKás či terminálov. Otázky vám ochotne zodpovieme na čísle +421 905 904 533 alebo nám napíšte e-mail na info@papayapos.sk. Ak preferujete osobný kontakt, nájdete nás po celom Slovensku. Stačí osloviť niektorého z našich obchodných zástupcov